Ingen farlige lån i Strandlodsgården

tommelommer
Medierne har i flere omgange beskæftiget sig med usikker økonomi i diverse andelsboligforeninger, blandt andet om de alt for optimistiske valuar-vurderinger og senest de “farlige” flexlån med renteswap-garantier.

Det har skabt en ubegrundet frygt blandt mange andelsboligkøbere – for selv om man selvfølgelig skal se sig for, så er virkeligheden er langt mere nuanceret end som så.

Mange andelsboligforeninger er som A/B Strandlodsgården drevet meget “konservativt”. Det er ikke altid populært i opgangstider, men kommer os særligt til gode i nedgangstider som nu.

Vi går nemlig med livrem og seler, både når det gælder vurdering, lån og økonomien generelt. Vi har f.eks. udelukkende fast forrentede lån, hvor ydelsen er uændret i hele lånets løbetid. Vores andelskrone er fastsat under den offentlige vurdering, og vores husleje er i øvrigt blandt de laveste i København.

Desuden har vi en meget gennemskuelig økonomi med fuld offentlighed (internt såvel som eksternt) omkring driftsudgifter, lån og budgetter. Alle oplysninger kan findes her på websitet under Beboerinformation.

Billig husleje

Foreningen har netop omlagt et par gamle lån og optaget et nyt fast forrentet realkreditlån i forbindelse udskiftningen af alle vandrør i ejendommen – som i øvrigt er den største investering i mange år.

Lånet medførte en huslejestigning på 11,5 % , hvilket var den første huslejestigning siden 2003, hvor den steg med 6.0 %.

Huslejen er nu på ca. 30 kr. pr. kvadratmeter, og det inkluderer både afdrag på foreningens realkreditlån, fællesudgifterne (drift, vedligeholdelse etc.) og indtil videre også vandforbruget.

Vores andelskrone på 12.000 kr. pr. kvadratmeter er desuden så tilpas lav, at vi kan klare et fald i den kommende ejendomsvurdering på ca. 9,5 % (vurdering i oktober 2010, gældende fra marts 2011) uden at skulle sætte andelskronen ned.

Set i lyset af de aktuelle salgspriser i foreningen, vil nye andelshavere faktisk kunne klare et fald i ejendomsvurderingen på hele 25 % uden at deres boliginvestering reelt bliver forringet.

Billige kvadratmetre

I øjeblikket (april 2010) koster de absolut billigste ejerlejligheder på Amager godt 17.000 kroner pr. kvadratmeter. Her i kvarteret ligger de billigste på 18.000 – 20.000 kroner pr. kvadratmeter for lejligheder i tilsvarende byggeri.

I Strandlodsgården kan man altså få op mod 50-80 % mere plads for de samme penge. Selv hvis man tager højde for, at renten på andelsboliglån ofte er højere end realkreditlån, får man altså en god del mere bolig for pengene i en andelsforening som vores.

Alt i alt har vi en særdeles sund og gennemskuelig økonomi i A/B Strandlodsgården uden udsigt til markante huslejestigninger i de kommende år.

Overvejer du at købe en andelsbolig i A/B Strandlodsgården, er du altid velkommen til at kontakte bestyrelsen på denne adresse for yderligere information.

Dette indlæg blev udgivet i Køb og salg. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.